Kulit Yang Cerah! Inilah Rahsia Kecantikan: Produk Collagen

Kulit Yang Cerah! Inilah Rahsia Kecantikan: Produk Collagen

Pernahkah rakan anda memuji suplemen kolagen yang diambil olehnya akhir-akhir ini? Adakah anda ingin mengetahui apakah itu kolagen? Produk collagen semakin hangat dan disukai ramai kerana keberkesanannya. Tapi adakah suplemen kolagen benar-benar dapat membantu mencantikkan kulit, atau pun keberkesanannya adalah salah satu mitos?


Makanan Yang Mengandungi Kolagen

Sepertiga komposisi protein badan anda terdiri daripada kolagen, protein yang paling banyak terdapat di dalam badan anda. Ia adalah komponen struktur dan pengukuhan utama tulang, kulit, urat, dan tisu penghubung. 


Selain daripada produk collagen, collagen dapat diperoleh dengan mengkonsumsi makanan yang mengandungi protein ini. Asid amino yang kita perolehi dari makanan menyediakan asas bagi tubuh kita menghasilkan protein baru. Dari asid amino ini, badan kita menghasilkan kolagen.

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang mengandung protein ini.

Putih Telur

Putih telur adalah sumber prolin dan glisin yang kaya, dua asid amino yang banyak menyumbang kepada sintesis kolagen. Penambahan putih telur dalam makanan anda memberi tubuh anda asid amino yang diperlukan untuk membina kolagen

Buah-Buahan

Beberapa nutrien memainkan peranan penting dalam pembuatan prokolagen, termasuk vitamin C; Oleh itu, mendapatkan jumlah vitamin C yang mencukupi adalah penting.

Nutrien ini dapat dijumpai dalam buah sitrus seperti jeruk, limau gedang, lemon, dan limau.

Bawang Putih

Bawang putih kaya dengan sulfur. Sulfur merupakan trace mineral yang memainkan peranan penting dalam mencegah pemecahan kolagen. 

Jika makanan yang mengandungi kolagen di atas tidak dapat memenuhi keperluan tubuh dalam penghasilan kolagen, maka anda mungkin perlu mengambil suplemen kolagen. 

 

Apa Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Produk Kolagen

Selain kosmetik, kolagen juga terdapat di industri makanan, perubatan, dan kesihatan. Pergilah ke mana sahaja farmasi, kedai makanan kesihatan, anda akan temui pelbagai produk kolagen/collagen. Biasanya produk collagen terdapat dalam bentuk tablet, serbuk, cecair atau krim. 

Terdapat juga tahap kualiti makanan tambahan kolagen yang berbeza. Cara terbaik adalah mengenal pasti sumber kolagen. Produk yang disahkah Halal sudah disemak kandungan bahan ramuannya, termasuk kolagen dan sumbernya. Pemeriksaan juga akan dilakukan di premis pengeluar untuk menentukan aspek-aspek yang berkaitan dengan kebersihan dan amalan pengilangan yang baik.

Produk collagen Total Image dirumus dengan kandungan kolagen tulen terhidrolisis untuk menggalakkan serta mengekalkan kelembapan kulit menjadikan kulit lebih anjal, cerah dan sihat. Total Image Collagen dan Collagen Plus disahkan Halal oleh Badan Pensijilan HALAL Amerika Syarikat, ianya selamat untuk diambil oleh umat Islam.

Sama ada anda memutuskan untuk mengambil suplemen kolagen atau tidak, kolagen menambah manfaat penting untuk kesihatan secara keseluruhan. Ketahui lebih lanjut mengenai produk collagen kami di sini. 

RELATED ARTICLES

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please note, comments must be approved before they are published